Otroka rasteta

Že dober mesec nismo poročali, kako je z osličkoma, ki sta prišla na svet na pašnikih konec maja (Zmago) oziroma konec junija (Črt).

V vročih dneh, ki so se na srečo končali s prijaznim dežjem, smo še posebej pozorno skrbeli za oba para oslic z mladičkoma. Nikoli jima ni smelo manjkati ne vode ne sena, redno smo jima vozili tudi vitaminske dodatke in občasno manjše porcije ekološko pridelanega ječmena v zrnju.

Ob vsakodnevnih obiskih našega »vrtca«, kot pravimo pašniku, na katerem se pasejo Tončka z Zmagom in Naomi s Črtom, osle pozdravimo s posladki. To so bodisi koščki suhega kruha ali drobna, zaradi suše odpadla jabolka. Mami dobita nekaj koščkov, pa tudi mali Zmago rad prežveči kako drobtinico suhega kruha. Črta to (še) ne zanima, zanj je glavna hrana osličje mleko.

V koriti dolijemo vodo, v bližino vhoda na tla položimo po eno oglato balo sena. Med sprehodom ob ograji pašnika preverimo, ali ni morda kaka divja žival nehote pretrgala ali snela električnega traku. Včasih tudi močni sunki burje povzročijo, da trak uide iz objema izolatorja, s katerim ga pritrjujemo na debla dreves ali večjih grmov. Zato so obhodi zunanjega oboda pašnika vsakodnevna nuja.

Najprijetnejše minute preživimo med božanjem in čohanjem naše Tončke in Zmaga. Oba imata rada človeški dotik. Naomi je previdnejša in potrebuje več časa, da ji prija človeška roka. Njen Črt je še vedno plašen, najraje odskoči, kadar zazna, da bi ga radi pobožali.

Če je le mogoče, skušamo priti do pašnika tako tiho, da nas oslici in mladička ne slišijo. Takrat imamo redko priložnost, opazovati jih, kako se vedejo, kadar nas ni. Največkrat se pasejo, medtem sta mladička vselej le nekaj metrov oddaljena od mater. Včasih vidimo katerega od mladičkov, ki leže počiva, mama pa stoji ob njem in opazuje okolico.

Odnos med mamama je, recimo temu, normalen. V dobrem mesecu sta se pomirili, predvsem Tončka, ki je bolj dominantna kot Naomi. To se najbolje vidi pri jedi. Ko se ustopijo okoli bale, Tončka nič več ne odriva Naomi, kot je to počela prve dni skupnega bivanja.

Mladička se tudi že družita, dotikata, ovohavata. Prve dni sta se držala vsak zase, potem pa je zvedavi Zmago počasi začel ovohavati Črta. Tako sta se zlagoma zbliževala.

Nepoznavalce oslov bi najbolj presenetila hitrost odraščanja mladičkov. Ko sta Tončka in Zmago prišla na pašnik, je bil Zmago gotovo za kako ped višji od Črta. Razumljivo, saj je Črt na svet prišel skoraj mesec dni pozneje kot Zmago. Ker pa je Črt potomec lepega, velikega samca Sama, pa tudi njegova mama spada med večje oslice, je Črt v višini vihra že enako visok kot Zmago. V prihodnjih tednih bo Črt Zmaga prehitel v rasti, saj je Zmago mladič (sicer lepo rasle) oslice dalmatinske pasme, pa tudi njegov oče, albin Don, spada med pripadnike te pasme, za katero je značilna razmeroma nižja rast.

Tončka in Zmago Črt

Copyright © 2013. All Rights Reserved.