Oslica se ponuja samcu

Samec hitro zavoha, katera samica je godna za parjenje, da je torej v obdobju pojatve. Samica jasno pokaže samcu, kdaj je pripravljena za parjenje. Stoji z razkrečenimi zadnjimi nogami in repom, umaknjenim na stran. Pogosto sledi samcu, dokler se ta ne odloči zanjo.

Potek parjenja: žrebec ovohava samico, ta brca proti njemu v posebnem ritualu in se premika naprej; samec ji sledi, medtem se premakneta za kakih 20 metrov; ko se samica ustavi, se samec vzpne nanjo in se združi z njo.

 

Ovulacija in žrebitev

Ovulacija pri samici traja do 8 dni, med eno in drugo ovulacijo mine okoli 21 dni. Brejost traja od 12 do 13 mesecev. Oslica skoti enega ali, redko, dva oslička. Kadar se skotita dva oslička, skoraj vedno preživi samo eden.

*Da nam osli niso nikoli prav veliko pomenili, kaže tudi dejstvo, da za kotitev oslovskega mladiča uporabljamo enak izraz kot za rojstvo konjskega mladiča, torej žrebitev.

 

Oslički

Novorojeni osliček tehta okoli 25 kg. Dobro uro po rojstvu osliček že stoji na svojih nogicah. Prve dni zelo pogosto pije materino mleko, vsakih nekaj minut. Travo začne muliti že po petih dneh, ko se pojavijo prvi zobje. Pri dveh tednih starosti redno uživa travo, vendar dobi tekočino izključno v obliki materinega mleka. Sesati neha šele pri starosti od 12 do 14 mesecev. Do enega leta starosti se od matere ne odmakne več kot za 10 metrov. Oslički spolno dozorijo pri dveh letih, vendar lahko ustvarijo seme že prej. Osličke dosežejo spolno zrelost pri poldrugem letu, vendar navadno ne žrebijo prej kot pri dveh ali treh letih starosti.

Podobno kot žrebički se tudi mladi oslički igrajo različno:

  • igrajo se z različnimi predmeti v svojem okolju: prenašajo jih, pobirajo, žvečijo, grizejo, otresajo z njimi, jih vlečejo ali potiskajo pred seboj;
  • vzpenjajo se na druge osličke ali odrasle živali;
  • tekajo, se lovijo, poskakujejo, brcajo;
  • igrajo se »glavnega na kupu« ali se v igri bojujejo med seboj.

Mule in mezgi

Kjer je človek imel priložnost rediti osle, so nastali vsakovrstni križanci. Križanec med oslom in kobilo je mula (ta je lahko moškega ali ženskega spola). Križanec med oslico in žrebcem je mezeg, tudi mezgi so lahko moškega ali ženskega spola.

Oba križanca sta največkrat neplodna; znane so redke izjeme. Glava in prednji del križancev sta podobna moškemu predniku, zadnji del trupa pa je bolj podoben ženskemu predniku. Tako glava mule spominja na veliko glavo oslovskega samca.

Križanec samca zebre in oslice se imenuje zebroid, zelo redek primer križanca med samico zebre in samcem osla se imenuje zebrinny.

 

Še nekaj številk

Divji osli živijo v povprečju 20 let, udomačeni osli do 47 let.

Pri divjih oslih so izmerili hitrost teka do 50 km/h. Njihovo najobičajnejše gibanje je simetrično korakanje ali stopanje in asimetričen galop.

Ocenjujejo, da na svetu živi okoli 44 milijonov oslov. Osli so v revnejših in poljedelsko usmerjenih delih sveta še vedno zelo cenena delovna sila, pa tudi v tistih delih industrijskih dežel, kjer motorni promet ni dovolj razširjen.

Število mul naj bi se gibalo okoli 15 milijonov.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.